I dag læste jeg et blogindlæg, skrevet af type1active. Blogindlægget handlede om, hvordan man fremstiller sin diabetes, og hvad det siger om diabetes generelt. Jeg har, som mange andre formoder jeg, mødt fordomme omkring diabetes. Må du så ikke spise sukker? Du ligner ikke en der har diabetes? osv. Som jeg ser det, er der primært to grunde til, at disse fordomme forekommer. Den første er uvidenhed. Den anden er menneskers egne erfaringer og oplevelser med diabetes. Hvis man kender nogen med diabetes type 1 eller type 2, så har man selvfølgelig nogle indtryk af, hvordan det er at leve med diabetes, samt nogle ideer om hvad diabetes er.

Min mor har en veninde som også har diabetes type 1. Hun har selvfølgelig haft det i mange år, og er fra den generation, hvor man ikke måtte spise sukker, ikke havde mulighed for at måle sit blodsukker, og derfor tjekkede det ved hjælp af ketostix for at se, om der var ketoner i urinen. Den dag i dag spiser hun stadig ikke sukker, fordi det er det, hun har lært. Man kan derfor godt forestille sig, at hendes omgangskreds har en idé om, at man som diabetiker ikke må spise sukker, fordi de måske ikke kender til andet. Men det er jo ikke rigtig! Som diabetiker må du godt spise sukker, og det er jeg et levende bevis på! Forstår I mig? Hvordan man vælger at takle sin diabetes og fremstille sin diabetes, kommer til at påvirke, hvordan folk forstår, og ser på diabetes i fremtiden.

 Jeg er ofte, med et medlidenhedsblik, blevet spurgt, da jeg brugt pen, om det ikke gjorde ondt, når jeg skulle stikke mig. Hver gang har jeg sagt nej, fordi det nu engang er sandheden! Hvis jeg havde sagt ja, så havde jeg bidraget til ideen om at det er synd for folk med diabetes, og at man skal have medlidenhed med diabetikere, hvilket jeg ikke synes man skal. Har man sprugt mig om det ikke er træls at have diabetes, så har jeg højst sandsynligt svaret nej! Af samme årsag, fordi jeg ikke vil have medlidenhed. Selvfølgelig er der dårlige dage, men sådanne dage har alle.

Blogindlægget på type1active inspirerede mig meget og jeg følte at det var et vigtigt budskab at få ud! Som Rowena siger det: “Hvordan andre klarer deres diabetes og fremstiller deres diabetes, vil påvirker hvordan folk ser min”. & jeg kan ikke være mere enig! Derfor vil jeg ligesom hende sikre mig, at mit liv med diabetes og min historie med diabetes bliver en, som vil bidrage til det syn, jeg gerne vil have folk har af diabetes type 1, og ikke vil vildlede folk.

Jeg synes helt klart, I skal tage et kig forbi type1active. Hvad mener I om dette emne? Hvordan fremstiller I jeres diabetes?

– Lise